Jdi na obsah Jdi na menu

Krmení

8. 11. 2012

Čím krmit vodní želvy

Semiakvatické a vodní želvy jsou všežravci, přijímají tedy jak živočišnou tak rostlinnou stravu. Zpravidla ale upřednostňují masitou stravu.


 

Hned na začátek je potřeba zdůraznit, a to uvádějí všechny zdroje, potřebu co možná nejpestřejší stravy, ať se jedná o složku rostlinnou nebo živočišnou.


 

Dále je potřeba dopřát želvám dostatek vitamínů a vápníku.

V neposlední řadě je to dostatek tepla a hlavně pokud možno slunečního záření, které pomáhá při tvorbě některých vitamínů a pomáhá zdravému vývoji želvy.

Mladé želvy je vhodné krmit denně, větší jedince je možné krmit jednou za dva až tři dny. Složení a objem krmné dávky je závislý na počtu a velikosti jedinců a jejich žravosti. Chuť k jídlu je velmi ovlivněna teplotou, pokud je chladno, želvy potravu téměř nepřijímají. Také je dobré rozdělit krmení do dvou dávek během dne, protože nezůstávají zbytky a méně se kazí voda v akváriu.

Želvy krmíme zásadně do vody!

Jednotlivé složky potravy

Živočišná složka:


 

RYBY
Ryby tvoří nezastupitelnou složku potravy. Můžeme použít jak rybičky živé, tak zmražené, které bez problému seženete v každé akvaristice. V akváriu je také možné v podstatě i chovat rybičky. U malých želviček zůstávají většinou bez povšimnutí, jen výjimečně některá z nich zaplatí životem :)

PLANKTON, PATENTKY A NÍTĚNKY
Plankton, patentky a nítěnky jsou výbornou složkou potravy pro mladé želvičky, ale s chutí je přijmou i dospělí jedinci. Jsou k dostání opět v akvaristikách zmrazené, patentky někdy i živé. Dají se také ulovit a nasbírat ve volné přírodě, ale to doporučuji maximálně u planktonu, protože nítěnky a patentky mohou být zdrojem závažných nemocí.

PLŽI
Plži jsou pro želvy vyloženou pochoutkou a také velkým zdrojem vápníku, proto si myslím, že jsou velmi významnou složkou potravy a neměli by chybět ani v jídelníčku mladých želv. Bohužel i plži mohou být zdrojem parazitů.

ŽÍŽALY
Žížaly jsou zdrojem fosforu a vápníku, proto jsou také velmi vhodné pro krmení. Lze je nachytat v přírodě nebo koupit v obchodech určených pro rybáře.

CVRČCI, KOBYLKY a jiná havěť
Tento hmyz lze doporučit hlavně jako spestření.

MASO
Maso vhodné ke krmení je převážně kuřecí, telecí a hovězí včetně vnitřností (játra, ledviny, srdce). Maso NESMÍ být tučné, protože želvy nejsou schopny tuk trávit a odbourávat. Také není dostačující obsah vápníku a proto není vhodné podavat pouze maso.

Dalším zdrojem vápníku, který je vhodné přidávat do potravy, je sépiová kost (pravá, a ne náhražka určená pro papoušky), a dále vejce vařená na tvrdo podávaná i se skořápkou. Vejce mají tu nevýhodu, že velmi znečišťují vodu. Ještě lze doporučit krmení granulemi pro kočky, které obsahují i některé potřebné minerály a vitamíny, ale není možné jimi nahradit všechny složky potravy.


 

Rostlinná složka potravy:


 

Přestože se uvádí potřebnost tohoto druhu stravy, u mých želv se rostlinná složka potravy příliš neuplatnila. Nechutná jim. Co pozřou je maximálně salát, ale to je ještě musím obelhat tím že jim ho předem "ovoním" třeba masem. Zkušenosti chovatelů jsou různé, takže doporučuji experimentovat..


 

Firmy a jejich výrobky na trhu:


 

JBL:Gamarus, Agil,Calcil,Pro baby, Energil. Calcil a Pro baby je velmi vhodné pro mladé želvy, protože obsahuje velké množství vápniku a vitamínů.
TETRA:ReptoMin, Gamarus. ReptoMin je granulované krmivo s vitamíny a Gamarus jsou sušení ráčci.
Toto jsou asi dvě nejvýznamnější firmy v této oblasti můžete se setkat i s jinýmy. Vždy je nutné zkoušet co želvy budou ochotny žrát a proto doporučuji kupovat prvně malé balení na zkoušku a až potom můžete koupit velké a tudíž výhodnější balení.

Vitamíny
Želvám je vhodné přidávat vitamíny, zvláště při jejich vývoji. Pokud dostavají velmi pestrou stravu je potřeba umělého podávání vitamínů pochopitelně menší. Osvědčilo se mi podávání těchto přípravků v přiměřeně velké mrtvé rybě, protože nedochází k přílišnému rozptýlení vitamínů do vody. Je nutné podávat vitamín A,B,D,E z minerálních látek potom vápník a fosfor. Tyto prvky naleznete ve Spofavitu, Roboranu, Plastinu, Konvitu nebo Vitamixu Rep. Je dobr/é se o přesném dávkování a nejvhodnějším výrobku poradit s veterinářem, nebo alespoň v lékárně nebo ve zverexu.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář